Azory, ostrovy věčného jara – Úvod před cestou

Azory, neboli Azorské ostrovy, jsou součástí Portugalska. Jsou to ostrovy věčného jara které vás okamžitě okouzlí svojí nádhernou přírodou. Pokud jste milovníkem přírody a rádi navštěvujete destinace, které ještě nejsou „profláknuté“, měli byste ještě dnes začít plánovat cestu na Azory. Navštívili jsme ostrovy Isla Sao Miguel (Ponta Delgada), Isla do Pico (Lajes do Pico), Terceira (Angra do Heroísmo).

Základní informace před cestou, počasí, a pár faktů o Azorských ostrovech

Azorské ostrovy, jsou nejzápadnější částí Evropy. Azorské souostroví tvoří celkově devět ostrovů a platí se zde eurem. Cestovat sem můžete jenom na občanku. Jeden z Azorských ostrovů se jmenuje Pico (vyslovuje se Piko), což je zároveň název největší hory Portugalska a stratovulkánu, který sahá do výšky 2351 metrů. 

Počasí

Azorům se také říká ostrovy věčného jara, protože jsou po celý rok zelené a průměrná teplota se pohybuje kolem 20 stupňů Celsia. Proto jsou Azory vhodné pro návštěvu v podstatě kdykoliv. Nejteplejší měsíc v roce je zde stejně jako v Evropě srpen a nejchladnější pak únor. Teploty se v únoru pohybují kolem 10 až 12 stupňů. Zatímco v srpnu se teploty pohybují okolo 28 °C a můžete se tak pěkně opálit. My jsme Azory navštívili v květnu. Průměrná teplota se držela okolo 20 °C, ale během dne se teploty velmi střídaly. Opakovaně se nám stalo, že se odpoledne rychle ochladilo až na 10 °C. Počasí se zde obecně hodně mění a je velice nepředvidatelné. Jednou máte pocit že zamrznete, fouká silný vítr, prší a je mlha. O hodinu později svlékáte vrchní vrstvy a je vám teplo. Počasí je ovlivňované vzdušnými proudy, které se zde míchají.

Označení turistických cest. Ostrov Terceira.
Přírodní krásy, ostrov Terceira.
Příroda, Terceira.
Pobřeží není na většině míst přístupné ke koupání a voda je studená.
Pohled na útes v západní části ostrovu Terceira.
Vyhlídka na ostrově Sao Miguel.

Cítil jsem, že zde se projevuje příroda ve své plné kráse a síle.  Zde najdete přehledně zobrazeny průměrné teploty na Azorských ostrovech v jednotlivých měsících v roce. Nebo na stránkách SPOTAZORES, si můžete kontrolovat webkamery a počasí real-time.

Jazyk

Mluví se zde převážně portugalsky, ale domluvíte se také anglicky. Výjimkou však byl ostrov Terceira, kde se nám občas stalo, že místní obyvatelé mluvili pouze portugalsky. Jednalo se hlavně o starší obyvatele. Místní lidé jsou hodně milí, oceňují zájem turistů o jejich krajinu a vždy nám se vším pomohli, i když nám třeba nerozuměli.

Logistika a vybavenost ostrovů

Počítejte s tím, že Azory nejsou moc turisticky objevené, a tak nečekejte zástupy turistů ani velkou hotelovou vybavenost. Aspoň v obodbí když jsme tady byli (Květen, 2017) tomu tak bylo. Nejsou zde vlakové stanice, na autobusovou dopravu jsme se neptali, a na kole nebo motorce, bych zde kvůli častým změnám počasí raději neriskoval. Doprava po ostrovech, je po naší zkušenosti v květnu nejlepší autem. Původně jsme měli v plánu, že si půjčíme motorky a budeme cestovat s větrem ve vlasech. Jakmile jsme ale dorazili na Terceirii, tak nás prudký slejvák a obrovský vítr přesvědčily, že auto bude asi nejlepší přítel při cestování po ostrovech.

Zapůjčení auta

Výhodou Azor bylo, že jsme v čase naší návštěvy při půjčení auta neřešili extrémní administrativu, jak tomu bývá zvykem v kontinentální Evropě. Auto jsme měli půjčené třikrát. Vždy ve výborném stavu. Pouze na ostrově Terceira jsme si půjčovali Opel Corsa ve městě Angra do Heroísmo jinak všude na letišti. Cena včetně pojištení a nákladů na benzín jsme za auto platili kolem 1000 Kč (nebo 40 EUR) za den. Přišli jsme do půjčovny, řekli že chceme Opel Corsa, lepší pojištění a platbu jsme provedli hned na místě. Pro platbu auta i pojištění jsme potřebovali pouze debetní kartu, ačkoliv žádná ze tří půjčoven, kde jsme si půjčovali auto, po nás nechtěla platbu kreditní kartou tak doporučuji kreditku vyřídit, jelikož se podmínky mohli časem změnit. Dále od nás vyžadovali předložení řidičáku a občanky. Za příplatek jsme měli možnost přidat i druhého řidiče, takže jsme se v řízení střídali. Každá autopůjčovna s námi auto vždy na úvod zkontrolovala zapsali jsme společně poškozená místa na autě a s klíčkem v rukách jsme po 15 minutách odjížděli v autě. Situace ohledně kreditní karty se možná časem změnila, každopádně v čase naší návštěvy v květnu 2017 jsme ji pro půjčení auta nepotřebovali. Jaké cesty vás a Azorech čekají? 60 % bylo hezkých asflatových cest v dobrém stavu a zbylých 40 % tvořily polní, štěrkové a betonové cesty v horším stavu.

Azory dobytek na ceste 2

Vyplatilo se nám investovat čas do přípravy cest. Na každém letišti nebo v autopůjčovně jsme si vzali plánek ostrova. Tyto mapky jsou velmi dobře propracované a mnohdy to pro nás byl jediný spolehlivý pomocník při pohybu na ostrově. Navigace v telefonu nás totiž občas zklamala, proto jsme raději přistoupili k variantě, kdy řidič měl oči na silnici a spolujezdec v mapě.

Sao Miguel Turistická mapa

Doprava mezi ostrovy

Doprava mezi kontinentální částí Portugalska a Azorskými ostrovy je možná pouze letadlem. Trajekty mezi kontinentem a ostrovy nejezdí. Dopravu zabezpečuje zpravidla portugalská letecká společnost TAP Portugal.

Doprava mezi ostrovy je jednoduchá. Jsou dva způsoby. Letecky nebo trajektem. Leteckou dopravu zde mezi ostrovy zajišťuje místní letecká společnost SATA. Spojení mezi ostrovy letadlem je hodně pohodlné, bezproblémové a rychlé. Za vnitrostátní mezi ostrovní lety jsme platili průměrně 80-100 EUR za zpáteční letenku. Zde na stránkách společnosti SATA najdete potřebné informace. Osobně bych určitě i v průběhu sezony kdy jezdí trajekty, využíval leteckou přepravu. Je pohodlnější, rychlejší a navíc, vidíte krásu ostrovů z ptačí perspektivy.

SATA Airlines

Další možností přesunu mezi ostrovy, je lodní doprava. My jsme vzhledem k vedlejší sezóně museli cestovat letadlem. Trajekty, které jsme původně chtěli využít, jezdily až od 18. května nebo 15. června (podle druhu linky, kterou chcete využít). Na oficiálních stránkách Atlanticoline najdete rozpis a trasy, kam se dá na Azorech dostat pomocí trajektu. Některé linky, například mezi ostrovy Horta a Madalena jezdí po celý rok. Rezervaci si můžete udělat na stránkách Directferries nebo Atlanticoline.

Kapacita hotelů a ubytování na Azorech

Ubytovací kapacita je zde malá, proto doporučuji ubytování rezervovat včas předem. Pokud ale netrváte na tom nejlepším ubytování a uspokojíte se s tím, co je zrovna k dispozici, tak nepotřebujete cestu plánovat měsíce dopředu. Na Azory jsme dorazili 5. května, což je vedlejší sezona. 14 dní před odletem na Azory jsme si koupili ubytování na první noc na ostrově Terceira.

Doporučení bydlení

První noc jsme bydleli na ostrově Terceira, na místě zvané Alluar Lodge v Porto Judeu. Ubytování si můžete rezervovat každopádně v kterémkoli hotelu, nebo hostelu. Osobně doporučuji vyzkoušet pronájem místních bytů, nebo pronajmout pokoj v domech či bytech s hostitelem.

Na Terceirii můžete také vyzkoušet některé z bydlení označené jako „Casa“ v Angra do Heroismo. Dostanete tak šancí chvíli žít jako místní.

Další noci a ubytování jsme řešili až přímo na Azorech z mobilu přes Booking.com. Pokud však plánujete cestu v době letních prázdnin, tak bych ubytování řešil raději s větším předstihem.

Jedno z nejlepších bydlení které jsme měli na ostrovech, bylo na ostrově Pico. Pronajali jsme si na 3 noci pokoj u paní s jménem Petra. Pochází z Německa. Bylo skvělé u ní bydlet a jenom tak sedět u čaje, nebo vína a povídat si s někým kdo tady žije už několik let. Dům má příjemnou atmosféru, klidnou polohu blízko centra a velkou kuchyň, kterou jsme mohli využívat dle libosti.

Ubytování najdete na tomto odkazu: Calma do Mar, Madalena

Angra do Heroismo Azory
Ulice ve městě Angra do Heroismo. Město má jediněčnou atmosféru.

Charakter ostrovů, moře, pláže

Čekejte, že Azory jsou ostrovy převážně sopečného původu. Nečekejte bílé ani písečné pláže. Je zde plno útesů, ostrých sopečných kamenů a těžko přístupné pláže. Koupací místa, které jsme navštívili, by byla pro běžného turistu těžko představitelná. Jedná se o místa, kde jsou třeba vytesané schůdky do skal, vedoucí přímo do oceánu, natažená lana přes útesy a silný příboj, který naráží na skály. Vzhledem k vlnám a teplotě vody, která byla cca 17 °C, jsme opatrně sešli schůdky. Chvíli jsme uvažovali, že do vody vůbec nevlezeme. Nakonec, když už jsme tam byli, rozhodli jsme se, že se alespoň namočíme. Možná jsme jenom neměli štěstí na hezké pláže. Každopádně milovníkům plavání doporučuji vyhledat spíše hotel s bazénem.

Azory jsou ideálním místem pro lidi, kteří vyhledávají aktivní turistiku, pohyb a krásnou přírodu s úchvatnými vyhlídkami. Pokud chcete šnorchlovat nebo se potápět, tak si sebou určitě vezměte neopren, aby vám po chvíli plavání nebyla zima. Pokud se budete chtít zahřát, tak Vám určitě můžu doporučit návštěvu horkých sopečných termálů na ostrově Sao Miguel zvané Furnas, o kterých se dozvíte již brzy v článku k ostrovu Sao Miguel.

Jídlo, tipy-triky, shrnutí na závěr

Azory, jsou ostrovy které jsou nádherné, ale zároveň nebezpečné. Dbejte na své zdraví a bezpečnost. Jelikož jsou ostrovy často izolované a záchranné služby mohou být občas daleko nebo mimo ostrov, je potřeba být obezřetný. Zejména pokud se ocitnete na odlehlém ostrově a rozhodnete se sami do vody, tak mějte na paměti, že volání o pomoc nemusí nikdo slyšet. Na některých místech nemusíte mít signál nebo vás prostě záchranka nebude vědět dlouho najít.

Pico Ostrov Azory

Azory, nejsou párty ostrov. Nečekejte zde nic podobného, co by jste hledali na Ibize. Největší klub nebo aspoň nějakou „akci“ najdete ve městě Ponta Delgada. Je to hlavní město na ostrově Sao Miguel. Kromě tohoto města, jsou ostrovy bez diskoték a klubů.

Na Azorech je patrná aktivní vulkanická činnost. Na ostrově Sao Miguel je na některých místech vidět a cítit vulkanické výpary, síra a páry ze země vycházejí do výšky desítek metrů. Na ostrově Pico je největší portugalský stratovulkán.

Sao Miguel Sopecni Aktivita

Jídlo

Z jídla jsme byli nadšení. Vše je lokální a biologická zemědělská produkce. Dobytek zde žije na čerstvém vzduchu v horách a často se nám stalo, že se stádo krav postavilo na cestu a nedovolilo nám jet autem dál. Nejlepší na místním jídle je hovězí maso, mléko nebo kvalitní sýry, které zdejší krávy produkují. Další specialitou Azor jsou ryby, mořské plody, mušle, krevety a chobotnice. Vše zde díky své čerstvosti chutná o něco lépe. Pokud ale nemáte rádi maso, tak budete na ostrově možná občas hladovět. Jídlo zde není drahé.  Průměrná cena za oběd pro dva lidi včetně láhve červeného vína se pohybovala kolem 30 EUR.

Co s sebou?

Co si sebou sbalit, záleží hodně na aktivitách, které plánujete dělat. Pokud jako my plánujete hodně chodit po turistických cestách, tak rozhodně si vezměte:

Oblečení, boty a daybag (denní batoh)

  • Pořádnou nepromokavou bundu, nebo pláštěnku. Pamatujte, na Azorech často prší. V průběhu dne je zima a teplo několikrát jsme se svlékali a za pár mínút oblíkali do nejteplejšího oblečení.
  • Neocenitelné jsou trailové nebo trekové pevné boty s pořádným gripem na podrážce. Pokud můžete, vemte si aspoň dvoje jako náhradní variantu po náročném dni.
  • Nepromokavý batoh na výlety. Myslete na to že se tady často mění počasí. Já měl skládací batoh Quicksilver který se dá elegantně složit.
  • Pokud se rozhodnete koupat, zejména v termálních pramenech, vezměte si sebou pár starších plavek. Ostrov Sao Miguel má jedny z nejlepších přírodních termálů jaké jsem kdy viděl. Termální voda zde na plavkách nechává hnědé (měděné) skvrny.

Technika

  • Pokud hodně fotíte, nezapomeňte svojí fotografickou výbavu
  • Náhradní baterky a paměťové SD karty.
  • Pokud máte drahý foťák, ověřte si, jestli je vodě odolný kvůli dešti.
  • Pokud plánujete vyrazit na celý den, tak s sebou vemte nabíječku
  • Power banku. Telefony jsme si několikrát přes den nabíjeli v restauracích. Místní jsou na to připraveni a nevadí jim to.

Jelikož jsme všude cestovali autem, tak jsme měli v autě zásobu přes 10-15 litrů vody na pití, oříšky, ovoce, jablka a banány. Na každém ostrově jsme sice natrefili na restauraci, kde se dalo najíst, ale může se stát, že na restaurace naopak dlouho nenarazíte. Zejména pokud nebudete jezdit autem.

Azory zvirata
Farma na ostrove Terceira.
Všudepřítomné kamenné ohradníky pro krávy.
Farmy, východní část ostrovu Terceira.

1 comments

Napsat komentář